Mladić se izvinio i položio cvijeće na mezar Hurije Dumpor u Raštanima

Mladić koji je izazvao oštre reakcije i kritike javnosti nakon što se slikao čučeći na mezaru, a potom tu fotografiju objavio uz natpis “Gazi po balijama”, danas je došao do Anera Goste, uputio izvinjenje i na mezar položio cvijeće. Podsjetimo, riječ je o mezaru Anerove nene Hurije Dumpor. Mladić je došao u pratnji oca, koji se još jednom izvinio zbog gnusnog čina svoga sina.

Status Anera Goste na facebook profilu prenosimo u cijelosti.

“Počinilac ovog gnusnog, neljudskog i sramnog čina je S. Biokšić, sin R. Biokšića, iz Mostara, koji je odmah prijavljen nadležnom MUP-u radi počinjenja krivičnog djela iz čl. 163. KZ F BIH-izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Odmah nakon objave i saznanja o osobi počinioca, javio mi se direktno otac imenovanog počinioca, te uputio ujedno i javno izvinjenje, ne samo mojoj porodici, nego i cijelom bošnjačkom narodu, uz duboko žaljenje radi postupaka svoga sina. To izvinjenje, sa svojim sadržajem, načinom i brzinom svoje pojave u javnosti, putem svih društvenih medija, uzrokovao je dodatni šok i traumu u mojoj porodici jer se takvo nešto prvi puta dešava u Mostaru, poslije brojnih nemilih i strašnih događaja, počev od završetka ratnih sukoba do danas.

Danas su Romeo Biokšić i njegov sin (počinilac) sa buketom cvijeća i uz „ponizno izvinjenje“ oskrnavljenom mezarju (grobu) moje nene Hurije, pristupili lično kako bi se javno i još jedanput izvinuli prvenstveno umrloj neni Huriji, njenoj porodici i potomcima ali i cijelom bošnjačkom, muslimanskom narodu Raštana i Bošnjacima generalno. Duboko šokirani i zatečeni gnusnim činom maloljetne osobe, suočeni sa teškim posljedicama po zdravlje naše najuže porodice, te na molbu porodice Biokšić, da dođu, poklone se žrtvi ovog necivilizacijskog čina i još jedanput-upute javno izvinjenje i žaljenje radi učinjenog, kao ljudi, vjernici i sugrađani-u konačnici, danas smo zajedno došli na mjesto izvršenja ovog krivičnog djela.

Imajući u vidu opšte stanje našega društva i ukupna dešavanja u svijetu, ne tako dalekom od nas kao i događajima koji su iza nas, u najboljim interesima naše djece i našega grada, a naročito po preporuci Islamske zajednice grada Mostara, ovim putem obavještavam javnost da moja oštećena porodica prihvata izvinjenje kao ljudski, normalan i moralan čin i kao jedino što porodica Biokšić danas i može učiniti sa svoje strane.

Prijava je podnesena, izvinjenje sa lica mjesta je upućeno i najiskrenije molimo Svevišnjega Boga da se ovo zlo završi na tome.

Hvala svima na ljudskom razumijevanju i podršci”, naveo je Dumpor.

Romeo Biokšić se oglasio na svom facebook profilu nakon što se njegov maloljetni sin slikao na mezaru u Raštanima.

Status prenosimo u cijelosti.

“Dragi prijatelji Bošnjaci i svi ostali jutros na nedjeljno jutro umjesto da uz kavu razmišljam gdje   i kako provesti ovaj  dan odmora u tjednu ja se budim iz sna i nailazi na mene jedna jako ružna scena  ne znam da li bi mi ikada i u snu došla,  jedna scena na koju me trnci po čitavom tijelu dok ovo pišem prolaze. Radi se o tome da je moje malodobno dijete uradilo jedan sramotni, poražavajući, osuđujući čin zajedno sa još jednom  malodobnom osobom koja ga je slikala na Haremu  Raštani  na mezaru  od Rahmetli osobe Hurije Dumpor na kojem poziva da se gaze Balije.  Šta reći nakon ovoga unaprijed navedenog čina već isti osuditi na sve moguće načine, svi moji prijatelji Bošnjaci koji me poznaju znaju kao prvo da JA  nisam nacionalistički odgojen niti nastrojen oni koji me ne poznaju osuditi Ce i pozvati se na kućni odgoj. Kako nisam odgajan od strane svojih roditelja  da mrzim i dijelim ljudska bića  na ova ili ona    sve sam to prenosio na svoje dvoje djece koja su djeca iz mješovitog braka oca Hrvata, majke Bošnjakinje.Jako me zabolila ova situacija koja će kako na mene tako i na moju obitelj, rodbinu ostaviti duboki neizbrisivi trag u ime svih nas želim javno preko društvene mreže Facebook iskazati duboko sažaljenje, suosjećanje prema navedenoj porodici Dumpor što cu i osobno učiniti,  vama dragi moji prijatelji  Bošnjaci duboka isprika po ovom sramotnom,  ne civilizacijskom činu nadam se da unaprijed navedeno nece narušiti naše prijateljske odnose. Slika ovoga slučaja jeste slika stanja današnjeg vremena društva u kojem se djeca odgajaju i pored roditeljskog nadzora  staranja koji svaki normalni roditelj nebi poželio sebi ni svom djetetu ovako nešto. Svakodnevno i već dugi niz godina  kao  što ste svjedoci se susrećemo  preko razno raznih portala nacionalističkih stranaka na poticanje i širenje govora mržnje, širenje nacionalizma itd.Protiv ovoga zla se moramo zajedno boriti i izboriti ne smijemo dopustiti da našu djecu truju mržnjom da nas dijele kao što sam naveo na ove ili one mi nismo ni ovi ni oni  mi smo ljudi od krvi i mesa. Danas je moje  dijete žrtva ovog nacionalističko-fašističkog sistema  sutra vaše i tko zna koliko ih je već bilo i koliko Ce  ih još biti. Moje dijete je slikano od strane jednog takvog koji ga je naveo na ovaj strašan čin i zlouparabio navedenu sliku sa objavom.  Još jednom svim Bošnjacima  prijateljima, sugrađanima obitelji Dumpor  duboka isprika, izvinjenje, sažaljenje, suosjećanje u moje osobno ime, u ime svog djeteta i kompletne obitelji i rodbine”.