Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Srebrenica 11, Ivan-sedlo 13, Sokolac 14; Bugojno, Doboj, Sarajevo i Zvornik 15, Bihać i Sanski Most 16, Banja Luka, Prijedor, Široki Brijeg i Tuzla 17, Bijeljina, Livno i Zenica 18, Gradačac 19, Grude 23, Trebinje 24, Mostar 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovni sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati ugodnije.

Tegobe kod meteoropata djelimično će se umanjiti tokom noći i jutra.

U najtoplijem dijelu dana poželjno je redukovati aktivnosti, obzirom da će biti vruće, uz pojačan osjećaj sparine.

Takođe, preporučljivo je ponašati se u skladu sa uputstvima nadležnih službi, naročito rizične grupe stanovništva poput hroničnih bolesnika, starijih, trudnica i djece.

—–

BIHAMK

Pojačan promet i duge kolone na prelazima Zupci, Izačić i Deleuša

Zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-granični prelaz Gradina.

Danas počinju radovi na redovnom održavanju tunela Gaj na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica. Za vrijeme izvođenja radova, vozila će saobraćati jednom tunelskom cijevi, u dvosmjernom režimu saobraćaja. Molimo vozače da na ovom dijelu autoputa voze znatno smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Klopče, na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

U toku su deminerski radovi na magistralnim putevima Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“) i Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega su do 16 sati na snazi polusatna obustavljanja saobraćaja (uz 15. minutna propuštanja vozila).

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i magistralne puteve: Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Zupci, Izačić i Deleuša. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)