Slovenija: Golobova vlada ukinula “Janšin” demografski ured

Slovenska vlada ukinula je novoosnovani ured za demografsku politiku, koji je prije samo godinu dana utemeljila bivša vlada Janeza Janše, što je izazvalo zgražanje nove opozicije koja navodi da je demografska obnova od strateške važnosti za zemlju.

Demografski ured sa sjedištem u Mariboru počeo je raditi tek u aprilu ove godine, neposredno pred parlamentarne izbore.

Nova vlada Roberta Goloba navela je da će zaposleni u tom uredu sada biti prebačeni u ministarstvo za socijalnu politiku, a odluku o ukidanju ureda potvrdila je i saopštenjem s ideološkom notom.

“Sloveniji ne treba ured za podsticanje konzervativne politike rodnosti i tradicionalnih vrijednosti očinstva i materinstva koji je zamislila Janšina vlada”, navedeno je u saopštenju povodom ukidanja ureda.

“Umjesto jačanja konzervativnih porodičnih politika, potrebno nam je jačanje progresivnih socijalnih politika za ukidanje siromaštva i osiguranje dostojnih penzija”, ustvrdili su u ministarstvu za socijalnu politiku, dodavši da u Sloveniji glavni socijalni problem to što “41 hiljadu maloljetne djece i 97 hiljada penzionera živi ispod praga rizika za siromaštvo”.

Bivši premijer Janez Janša, koji sada u parlamentu vodi najjaču opozicionu stranku, osudio je ukidanje demografskog ureda, navodeći da je starenje stanovništva strateški problem s kojim se suočava cijela država i uporedivši tu odluku s ukidanjem vatrogasne službe tokom najveće ljetne opasnosti, prenosi Hina.

Iz njegove stranke saopštili su da je ukidanje ureda, koji je trebao raditi na politikama demografske obnove, usmjereno i protiv Maribora, drugog najvećeg slovenskog grada u kome, uprkos njegove važnosti, od svih državnih ustanova ili preduzeća sjedište ima samo Pošta Slovenije.

(Fena)