Održana promocija knjige „Šta nakon sada“ mlade autorice Aldine Pinjić

U Centru za kulturu Mostar sinoć je,  u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, promovisana  knjiga „Šta nakon sada“ mlade autorice Aldine Pinjić.

„Radnja knjige je 10 godina poslije korone. Hana Šnajder je djevojka u mojoj knjizi koja priča kako je njoj bilo u vrijeme online škole i šta se desilo sa njenom mamom, jer je njen otac tukao njenu mamu. Njima nisam dala imena, niti sam navela gdje se to sve dešava, jer to može biti svako i može se desiti svugdje. Počela sam pisati odnosno inspirisao me femicid, te psihijatrije pune mladih ljudi“, rekla je autorica Aldina Pinjić.

Knjiga ove mlade autorice doživjela je veliki uspjeh u Austriji, nakon čega je prevedena na bosanski jezik.

„Knjiga je prvobitno objavljena na njemačkom jeziku u Austriji, a nakon što je tamo doživjela jedan zaista nevjerovatan prijem čitalačke publike, gdje je ušla čak u 12 škola kao lektira, mi smo odlučili da knjigu prevedemo na bosanski jezik. Imali smo promociju gdje je njena majka rođena, a sad gdje je njen otac rođen, tako da smo bili na dva mjesta gdje su je ljudi dočekali zaista lijepo i kvalitetno. Ova knjiga je savremeni roman, pisan jednim neobičnim jezikom, koji je imanentan ovoj novoj generaciji digitalnog doba, jezik koji je redukovan, koji je za nas koji smo naučili da čitamo knjige klasike potpuno nekako neobičan, neprihvatljiv, ali je za mlade ljude koji danas čitaju i kojima je namijenjena je jedan izvanredan tekst“, navodi Mehmed Pargan, urednik i izdavač knjige.

Recezentica i jedan od promotora knjige Amela Isanović naglašava da je knjiga vrlo interesantna, ali i korisna za mlade ljude.

„Na prvo čitanje knjige prepoznala sam toliko mnogo izazova, više izazova, sa kojima se susreću mladi ljudi, sa kojima se susreću roditelji adolesceata, tinejdžera. Ova knjiga koliko god bila lijepa i zanimljiva po svojoj dinamici, a ima sve dramske elemente, izvrstan je vodič za mlade ljude koji se pronalaze, tragaju za svojim identitetom, koji nailaze na razne vrste problema u toj potrazi za svojim ‘ja’ i koji pokušavaju da pronađu svoje mjesto pod suncem. Ono što posebno raduje jeste da je autorica tako mlada i da, zaista, može biti primjer mnogoj drugoj mladoj djeci koja se mogu prepoznati na ovaj način da pronađu sebe i da se iskažu u svom najboljem svjetlu, da pokažu svoju jaču stranu, a to je ono što nam treba u današnjem društvu“, naglasila je Isanović.

Promociji knjige prisustvovao je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

„Djevojka od 13 godina napiše knjigu koja je ušla u školsku lektiru u Austriji. Austrija se otima za nju da kažu da je Austrijanka, a ona opet kaže da je Bosanka. Mislim da mi imamo još dosta Aldina kako u HNK-u, tako i u BiH, te pozivamo sve nadarene djevojke, dječake, omladinu, koji su spremni da pišu, da objavljuju romane, a dok sam na čelu ministarstva mi ćemo to objavljivati“, kazao je Hadžović.

Autorica je ovom prilikom uručila određeni broj knjiga Fatimi Lalić, direktorici OŠ „Drežnica, a promociju su izvođenjima muzičkih numera uljepšali članovi Mostar rock school.

(NovaSloboda.ba)