Svim osnovcima u HNK-u besplatni udžbenici, značajno povećanje podrške porodiljama, pomoć nezaposlenim

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na današnjoj sjednici, usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna budžeta HNK-a za 2022. godinu te Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju , koji su upućeni u dalju skupštinsku proceduru, po skraćenom postupku, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Usvojenim Izmjenama i dopunama budžeta, između ostalog, osigurana su sredstva od oko 3 miliona KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNK-u.

”U odnosu na početne prijedloge, napravili smo veliki iskorak, u potpunosti rasteretili opštine i gradove, i svim našim školarcima u osnovnoškolskom obrazovanju osigurali besplatne udžbenike i priručnike. Nastojimo, u vremenu ove krize i poskupljenja svih životnih potrepština, pomoći djelomičnom rasterećenju porodičnih troškova naših sugrađana. Preuzeli smo ukupnu finansijsku obavezu nabavke svih udžbenika za učenike od 1. do 9. razreda, što je sada itekako značajna budžetska stavka. Sretan sam i ponosan, jer će ovo osjetno pomoći opterećenim kućnim budžetima stanovnika HNK-a, na poseban način višečlanim porodicama s više djece manjega uzrasta. Od naših mališana samo očekujem trud i zalaganje, za bolje sutra i njima i cijelom društvu”, poručio je Herceg ,najavivši kako će Vlada nastojati, sukladno mogućnostima, ustrajati u ovakvim oblicima podrške našoj zajednici.

Ukupno 16.195 školaraca u septembru će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta dostaviće finansijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022. / 2023. godine.

”Zadovoljan sam konačnim izgledom rebalansa budžeta jer smo, uprkos svim izazovima, uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte. U sedam godina ove vlade, očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju budžeta i, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema opštinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih budžetskim korisnika. U okolnostima u kojima živimo, ali i u poređenju s našim okruženjem, rezultate i dostignutu razvojnu budžetsku dimenziju HNK-a, kao i način na koji se ova vlada uspijeva nositi sa svim izazovima pred kojima se nađemo, smatram uspjehom na koji sam ponosan”, prokomentarisao je prvi čovjek Vlade HNK-a dr. sc. Nevenko Herceg.

Vrijedi istaćii kako je, Izmjenama i dopunama budžeta, u HNK-u predviđeno značajno povećanje novčanih podrška za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnom odnosu. Predviđena je isplata jednokratne novčane podrške svim nezaposlenima koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje HNL-a u iznosu od 100 KM po osobi. Povećane su stavke za egzistencijalnu podršku za borce, kao i udrugženja koje vode brigu o borcima i povratnicima.

Između ostalog, riješeno je pitanje zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika, povećana su izdvajanja za kulturu, sport, kulturne institucije (obe mostarske pozorišne kuće), visoko obrazovanje (oba univerziteta). Predviđena su značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih stanica, školskih i sportskih objekata, dovršenje radova na zgradi kantonalne Skupštine, kao i za proces obnove i prenamjene hotela Ero u novu zgradu Vlade HNK-a.

Takođe, povećana su sredstva podsticaja poljoprivredi, privredi i turizmu. Značajno su povećana namjenska sredstva za vodoprivredu, gdje su ukupna budžetska izdvajanja time premašila 8 miliona KM, te za održavanje cesta koje su u mjerodavnosti HNK-a, na kojoj su stavci izdvajanja dostiglala 14 miliona KM. Ispunjene su i sve obaveze koje proizlaze iz novih kolektivnih ugovora.

(NovaSloboda.ba)