Na slovenskom Krasu i dalje bukti požar koji je zahvatio već 2.000 hektara

Na slovenskom Krasu, uz granicu s Italijom, i u četvrtak se bore s požarom, koji je do sada zahvatio više od 2.000 hektara površine i po nekim je ocjenama najveći do sada ikad zabilježen.

Požar koji se prije dva dana proširio iz Italije, u noći sa srijede na četvrtak bio je pod nadzorom, ali je stanje popodne opet vrlo ozbiljno. Iz triju sela na području požara ( Vojščica, Temnica i Novel), gdje živi oko 400 stanovnika, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija premda je vatra još dosta udaljena od samih naselja, ali je područje za život opasno jer ga obavija gust dim.

Regionalni ptab civilne zaštite potvrdio je da su, uz stotine slovenskih vatrogasaca iz cijele zemlje u intervenciji jutros pomagali hrvatski kanader i avion pilatus slovenske vojske, no da gusti dim nad požarištem onemogućava gašenje vatre  iz zraka, pa se čekaju uputstva kako dalje.

Hrvatske Oružane snage uputile su danas i dodatni kanader u Sloveniju na gašenje požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane, a u gašenju pomažu i hrvatski vatrogasci..

Mediji prenose da je slovenskim vatrogascima pomoć iz vazduha, nakon Hrvatske, Italije i Austrije, ponudila i Slovačka, čiji je jedan avion za gašenje navodno već na putu.

Područje požara juče je posjetio premijer Robert Golob, koji je upozorio da Slovenija nema potrebne kapacitete za gašenje iz vazduha, te će predložiti interventne mjere kako bi se iduća sezona požara dočekala spremnije, a danas je na terenu požarišta opet ministar odbrane Marjan Šarec.

Područje slovenskog Krasa, na kome sada gori, požar je opustošio i 2003. godine, kad je izgorjelo nešto više od hiljadu hektara šume i niskog raslinja. Isto kao i u ovom slučaju, požar se i te godine proširio iz Italije, gašenje je ometala jaka bura i gasili su ga deset dana.

Kako prenose slovenski mediji, slično bi moglo biti i s ovogodišnjem vatrenom stihijom u tom dijelu Slovenije, a neki kažu da bi opasnost da se požarište, i nakon što bude pod nadzorom, ponovo aktiviralo prestala samo nakon jakih padavina koje bi trajale više dana, što se po prognozama ne očekuje, a barem do kraja sedmice najavljuje se i daljnji rast temperatura, prenosi Hina.

(Fena)