Održano žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redosljeda na glasačkim listićima

Centralna izborna komisija BiH je danas provela postupak žrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkim listićima za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za nedelju, 2. oktobra ove godine.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je prije samog žrijebanja napomenuo da je CIK okončao proces ovjere političkih subjekata, te da je ovjereno 145 političkih subjekata i to 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija za učešće na Opštim izborima ove godine.

“Međutim, na glasačkom listiću će se naći ukupno 127 političkih subjekata, jer 18 političkih stranaka danas nećemo žrijebati – osam stranaka se pojavljuje na izborima samo u okviru koalicija, a 10 političkih stranaka koje su prethodno ovjerene, nisu podnijele kandidatske liste, odnosno nemaju ovjerene kandidatske liste”, pojasnio je Arnautović.     

Dodao je da danas žrijebaju 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata, te da će se ukupno 127 političkih subjekata naći na glasačkim listićima na Opštim izborima u BiH zakazanim za 2. oktobar ove godine.

Centralna izborna komisija BiH će na osnovu zapisnika o provedenom žrijebanju donijeti odluku kojom će utvrditi redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima. koji će se primjenjivati na Opštim izborima u BiH 2022. godine.

Navedena odluka i zapisnik o održanom žrijebanju će nakon usvajanja biti dostupni javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Današnji žrijeb je htio da na prvom mjestu na glasačkim listićima bude Narodna stranka radom za boljitak, a na posljednjem 127. mjestu nezavisni kandidat Slavko Sekulić. 

Stranka demokratske akcije je na 62. mjestu, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine na 47., dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata na 55. mjestu.

Žrijebom je odlučeno da Demokratska fronta bude na 69., Socijaldemokratska partija BiH na 93., Savez za bolju budućnost BiH na 12., Narod i pravda na 77., Naša stranka na 101., A-SDA – Stranka demokratske aktivnosti na 111. te Stranka za Bosnu i Hercegovinu na 120. poziciji.

Žrijeb je htio da Hrvatska demokratska zajednica 1990 bude na 16., BPS – Sefer Halilović na 15., NES na 53. mjestu.

Između ostalih, Srpska demokratska stranka će biti na 58., Partija demokratskog progresa na 116., a  Demokratski narodni savez na 90. mjestu na glasačkom listiću.

(Fena)