Požar na Blidinju došao blizu kuća, u pomoć stižu vatrogasci iz drugih krajeva

Požar na području planine Čvrsnice u Parku prirode Blidinje došao je blizu stambenih objekata i stanje nije dobro, kazao je Feni Drago Martinović, direktorravnatelj Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

“Požar se širi i pored toga što su juče u gašenju pomagali helikopteri Oružanih snaga BiH i Republike Srpske, kao i kanader u dva navrata iz Republike Hrvatske. Požar se sada nalazi u blizini stambenih objekata”, dodao je on.

Istakao je kako su jutros u pomoć pristigli vatrogasci iz susjednih opština i Kantona Sarajevo, kao i helikopter Oružanih snaga BiH.

“Nadam se da ćemo sa svim raspoloživim snagama uspjeti zaustaviti požar. Vatrogasci su aktivni cijelo vrijeme, to je uistinu težak posao. Imamo vatrogasni put, sada se približio požar, pa će možda biti lakše gasiti. Do sada su naši vatrogasci morali ispužiti crijevo i do 500 metara, pa i kilometar da bi mogli gasiti”, naveo je Martinović. 

Izrazio je nadu kako će uz pomoć vatrogasaca iz svih krajeva uspjeti sačuvati stambene objekte, ali i ovu neprocjenjivu prirodnu vrijednost.

“Ovo je zaista šteta ogromnih razmjera. Samo je pitanje kada su u mogućnosti doći Oružane snage BiH, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader iz Hrvatske. Juče su bili svi. Jutros je ovde bio helikopter OS BiH. Nadamo se da će i danas doći kanader, ali još nemamo informaciju”, rekao je direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, dodavši kako je stalno upućen poziv za pomoć iz vazduha.

(Fena)