Sunčano i vruće s temperaturom do 42 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Ivan-sedlo, Sokolac i Srebrenica 18 stepeni, Bjelašnica, Bugojno i Široki Brijeg 19, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 21, Banja Luka, Bihać, Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 22, Grude 23, Bijeljina 24, Mostar i Trebinje 26, Gradačac 27 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti.

Vjetar slab do umjeren promjenlljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 35 do 41, na jugu do 42 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Dodatni porast temperatura zraka i širenje toplotnog vala uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije.

Obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, neophodno je izbjegavati duže boravke na otvorenom i izlaganje suncu, naročito osobe sa kardiovaskularnim problemima, te rizične grupe, poput starijih, djece i trudnica.

Nemogućnost adekvatnog odmora usljed manjka svježine u noći, dodatno će pogoršavati opštu sliku.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija saobraćaja

Frekvencija vozila pojačanog je intenziteta, a zbog izrazito visokih temperatura koje se bilježe ovih dana, vozače savjetujemo da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Draksenić-granični prelaz Gradina zbog neophodnih radova, a danas su počeli i radovi na raskrsnici u mjestu Draksenić, zbog čega je obustavljen saobraćaj i na magistralnom putu Bosanska Dubica-Bosanska Gradiška.

U toku su radovi na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve: Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Velika Kladuša, kao i na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Doljani, Zupci i Deleuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Zbog radova na teritoriji Bosne i Hercegovine granični prelaz Gradina nije u funkciji, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)