Nešto mirnija noć na slovenskom Krasu, ali se borba s požarom nastavlja

Protekla noć bila je nešto mirnija za vatrogasce koji se već sedam dana bore s velikim požarom na slovenskom Krasu, gdje je u nedjelju ujutro palo i malo kiše koja nije bitno popravila situaciju, pa će se s požarom i danas boriti velikim snagama sa zemlje i iz vazduha, u čemu učetvuju avioni i helikopteri iz više država.

“Ova noć je bila mirnija i koncentrirali smo se na zapadni dio požarišta prema selu Lokvica i kod Kostanjevice”, rekao je jutros glasnogovornik vatrogasne intervencije Robert Okorn, dodavši kako se nisu ostvarile bojazni da će u noći zapuhati jaka bura.

Opasnost od jakih udara bure i danas ostaje najveći rizik za širenje požara.

Okorn je potvrdio da je oko 4 sata ujutro na područje požarišta palo nešto kiše, bez većeg uticaja na situaciju.

“Kiša je bila slaba i nije dovela do promjene na terenu, sve se vrlo brzo suši”, kazao je Okorn, javlja Hina.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Na terenu gdje bjesni požar je tokom noći sa subote na nedelju  bilo je 1.070 vatrogasaca, a obavljen je i pregled požarišta dronom slovenske vojske, objavila je civilna zaštita.

Za danas je u pripremi za intervenciju oko 1.500 vatrogasaca, te podrška gašenju iz vazduha do sada najjačim snagama, 

Juče je u gašenju požara učestvovalo 13 helikoptera i aviona iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije, a razmatra se mogućnost da se danas uključe i dva rumunska aviona “spartan, koja se nalaze na ljubljanskom aerodromu.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan kazao je da je za angažovanje tog tipa aviona u gašenju potrebno osigurati 500-metarski koridor bez ljudi i opreme, te će se moći koristiti tamo gdje bezbjedonosne prilike to budu dopuštale.

Na terenu su i danas dobrovoljci, koji će izvoditi protivpožarnu sječu drveća oko ugroženih sela kako bi spriječili širenje požara, a do sada, na sreću veće, štete na objektima nije bilo. Kako javljaju mediji, izgorjela je samo jedna planinska kuća između naselja Renče i Trstelj.

(Fena)