CIK BiH: Okončana ovjera kandidatskih listi i kandidata za učešće na Opštim izborima 2022. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Opštim izborima 2022. godine, nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka, završila proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Na sjednici održanoj 14. jula 2022. godine, Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 750 kandidatskih listi, a za 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, obavijestila političke subjekte da ih otklone u roku od pet dana (utorak, 19.07.2022. godine), u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Od ukupno 78 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 72 kandidatske liste, od kojih je jedna ovjerena samo u dijelu koji ispunjava uslove, jer nisu u cijelosti otklonjeni nedostaci.

Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeru šest kandidatskih listi, jer ne ispunjavaju zakonske uslove za ovjeru.

U postupku ovjere kandidatskih listi i kandidata Centralna izborna komisija BiH je ovjerila ukupno 822 kandidatske liste, uključujući ranije ovjerenih 17 nezavisnih kandidata.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je do 18. avgusta 2022. godine, saopšteno je iz CIK-a BiH.

(Fena)