Sunčano uz malo do umjereno oblačno, temperatura do 39 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Ivan-sedlo 17, Bugojno 19, Bihać, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla 20, Sanski Most i Zenica 21, Gradačac 24, Grude 25, Mostar i Neum 29 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačnoo.

Vjetar u Bosni slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadni.

Najviše dnevne temperature vazduha od 34 do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Natprosječno visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg vazduha, osjetljivim osobama će praviti probleme velikim dijelom dana.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, nervoze.

Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila izlazu iz BiH na graničnim prelazima Hum, Deleuša, Zupci, Izačić  i Velika Kladuša

Frekvencija vozila pojačanog je intenziteta, a zbog izrazito visokih temperatura koje se bilježe ovih dana, vozačima savjetujemo da na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

U toku su radovi na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Molimo vozače da na ovoj dionici voze smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve: Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Zbog radova na teritoriji Bosne i Hercegovine zatvoren je granični prelaz Gradina-Jasenovac.

Pojačan je promet vozila izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Hum, Deleuša, Zupci, Izačić  i Velika Kladuša. I na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)