Japan pogubio masovnog ubicu

U Japanu je pogubljen 39. godišnji muškarac, koji je 2008. godine u nasumičnom napadu ubio sedam ljudi u Tokiju.

Tomohiro Kato počinio je jedno od najšokantnijih masovnih ubistava u novijoj historiji zemlje.

Imao je 25 godina, kada se kamionom zaletio u gomilu pješaka u trgovačkoj četvrti Akihabara za vrijeme ručka i ubio troje ljudi. Zatim je nožem krenuo na prolaznike i ubio četvoro i ranio osam ljudi.

Policija ga je uhapsila na mjestu događaja, a kasnije je na suđenju priznao svoje zločine, rekavši da ga je naljutilo maltretiranje na internetu.

Zločin je u to vrijeme izazvao mnoge rasprave u japanskom društvu o nasumičnim ubistvima, uticaju na internetu i neuspjesima u podršci mentalnom zdravlju za mlade ljude. Kao odgovor na to, pooštreni su i zakoni o posjedovanju noževa.

U utorak, osam godina nakon što je Kato osuđen na smrt, vlada je potvrdila da je naredila njegovo pogubljenje, piše BBC.

“Slučaj je u potpunosti ispitan na sudu i konačni zaključak suda bila je smrtna kazna. Preduzeo sam najveću moguću pažnju u razmatranju ovog slučaja”, rekao je ministar pravosuđa Yoshihisa Furukawa na konferenciji za novinare.

Japanski mediji su danas izvijestili da je Kato obješen u zatvoru u Tokiju. Radi se o prvom pogubljenju u zemlji ove godine.

(Fena)