Povratak u budućnost

Kada pomislite na modu i Italiju, neizbježno vam prvo na pamet padne Milano, taj bogati, super užurbani i elegantni sjeverni grad, u kome dame jure sa jednog sastanka na drugi, svježe ispeglane čak i u najtoplijim ljetnim danima.

Glavni grad Rim, s druge strane, nekada je zamijenio eleganciju, stil i sjaj Stare Mode znojem turista u preuskim majicama. Tradicija je bila sjajna: između 1986. i 2003. godine italijanska sedmica mode završena je TV revijom “Donna sotto le stelle”, “Đena pod zvijezdama”, u kojoj su španskim stepenicama prodefilovale najpoznatije italijanske modne kuće, od Armanija do Dolce & Gabbana.

A sada je ponovo jedna manekenka stajala na zlatnom popodnevnom suncu na vrhu 138 stepenica i otvorila pravi modni spektakl, koji bi trebao vratiti grad u modernija vremena.

“The Begining”, “Početak” je naziv emisije tradicionalne rimske kuće Valentino – prve u srcu prijestonice nakon 22 godine.

I može se samo reći: Sve je urađeno kako treba! 700 gostiju, 102 magična dizajna, razni savremeni modeli, monumentalno okruženje.

Dobrodošli nazad u planetarnu modu, dragi Rime!

Na slici:

Španske stepenice: Vjerovatno najpoznatije stepenište na svijetu, izgrađeno 1723. godine. Modne revije su se ovde rijetko održavale posljednjih godina. Ali su bile sve popularniji kao odmorište za turiste – sve dok 2019. godine vlasti nisu zabranile sjedenje na stepenicama.

Moda: Revija prošlog petka započela je reinterpretacijom Valentinove kultne haljine za feštu, a zatim  prerasla u živopisnu proslavu šifonskog voala, krepa, puf rukava, volana i gazar svile.

Dizajner : Pierpaolo Piccioli radi za Valentino od 2008. godine. Ova kolekcija je njegov omaž istoriji brenda i njegovom osnivaču, Valentinu Garavaniju. Danas je kompanija u vlasništvu katarskog Mayhoola fonda

(focus)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)