Zatražena pomoć susjednih i drugih zemalja u gašenju požara u BiH

Vijeće ministara BiH jednoglasno je, na danas održanoj vanrednoj sjednici, donijelo Odluku o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

Dopunom Odluke zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju, te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

Na ovaj način, Vijeće ministara BiH dopunilo je prošlosedmičnu odluku, kojom je zatražio od Republike Hrvatske međunarodnu pomoć u vidu slanja letjelica (kanadera) sa posadom radi pomoći u gašenju požara u BiH.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH iz zemlje i vazduha uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, naročito na području opštine Posušje – Nacionalni park “Blidinje”, te područja Parka prirode “Sutjeska”.

Požare u BiH iz vazduha gase helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader Ratnog vazduhoplovstva Republike Hrvatske.

Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara biće objavljena u „Službenom glasniku BiH“, a važiće dok traje opasnost od požara, saopšteno je iz VM BiH.

(NovaSloboda.ba)