Svečano otvoren Pelješki most

Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veselje prisutnih građana i dužnosnika, veliki vatromet, trube, bengalke s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije, svečano je u utorak naveče otvoren i u saobraćaj pušten Pelješki most.

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske nakon 300 godina povezan s ostatkom zemlje, počela je na odmorištu Komarna “Fanfarama 304” kompozitora Mateja Meštrovića, kompozicijom posebno napisanom za ovu priliku nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva skladba “Neka prođu”.

Nakon Evropske himne “Oda radosti”, te himne RH “Lijepa naša domovino”, iznad mosta preletjelo je pet aviona akrobatske skupine “Krila oluje”, a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta. Tokom programa, prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka, u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

Prisutnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i popredsjednik Vlade i resorni ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković.

Kao izaslanica predsjednice Evropske komisije, obratila se podpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a video porukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom su se prisutnim obratio državni vrh – predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovića i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Uslijedila je “Himna slobodi”, a u finalu njenog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili “Nevera” s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji. 

Uzvanici su potom u Komarni dočekali motocikliste boračkih jedinica, te prve automobile s Brijeste.

Redovan saobraćaj mostom počeće se odvijati nakon ponoći, javlj Hina.

(Fena)