Umjereno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Ivan-sedlo 16, Sokolac 17, Bugojno i Sanski Most 18, Bihać, Livno, Prijedor, Sarajevo i Srebrenica 19, Banja Luka, Doboj, Tuzla, Zenica i Zvornik 20, Bijeljina, Gradačac i Široki Brijeg 22, Grude 24, Mostar 28, Neum 29 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa kišom i povremenim pljuskovima, lokalno je moguća i pojava grada. Manje oblaka i više sunčanih perioda očekuje se na jugu i na istoku zemlje.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera.

Najviše dnevna temperatura vazduha od 27 do 33, na jugu i u sjevernim područjima Bosne do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza i dalje je dosta nepovoljna.

Mada će, usljed povećanog naoblačenja i mjestimičnog osvježenja u vidu kiše, temperature malo opasti, opšta slika neće se značajnije promijeniti.

Visoke vrijednosti relativne vlage i pojačan osjet sparine, postepeno sa odmicanjem dana, uzrokovaće poteškoće hroničnim bolesnicima, stoga je preporučljivo i dalje se ponašati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi, vezano za aktuelni toplotni talas.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama uz riječne tokove i preko prevoja, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) zbog izvođenja neophodnih radova obustavlja se saobraćaj od 10 do 11 sati, od 13 do 14 i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na vijaduktu Klopče, na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Molimo vozače da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku su deminerski radovi na magistralnim putevima Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“) i Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega su do 16 sati na snazi polusatna obustavljanja saobraćaja (uz 15. minutna propuštanja vozila).

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova, izdvajamo magistralne puteve Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)