Pretežno oblačno, na jugu u popodnevnim satima kiša i pljuskovi

U Bosni i Hercegovini jutros preovladava pretežno oblačno u većem dijelu zemlje. Manje oblaka je u južnim područjima.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Ivan-sedlo 15, Bugojno, Livno 17, Bihać, Sarajevo-Bjelave, Široki Brijeg, Zenica 18, Gradačac, Sanski Most, Tuzla 19, Grude 21, Mostar 24 stepena.

Pred nama je stabilniji dan. Postepeno razvedravanje usloviće i sunčane intervale, ali i povećanje temperature vazduha koje će, ipak, biti znatno niže u odnosu na prethodne dane. Na jugu zemlje u popodnevnim satima moguća je kiša i pljuskovi.

Vjetar slab pretežno sjeveroistočnog smjera.

Makimalne temperature vazduha između 28 i 33 stepena u Bosni do 36 stepeni u Hercegovini., saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike biće nešto povoljnije u odnosu na protekli period.

Nakon svježije noći, uz mirniji san, prijepodnevni sati će također biti ugodniji.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Uz porast temperatura vazduha i veći sadržaj vlage, u drugom dijelu dana će se pojačati osjećaj sparine, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima.

Promjenljivo vrijeme i povremene padavine usloviće reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, nervoze.

—–

BIHAMK

Oprez zbog mokrog kolovoza

Zbog povremenih lokalnih padavina, mogući su nailasci na mokar ili vlažan kolovoz, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko) zbog izvođenja neophodnih radova obustavlja se saobraćaj od 10 do 11 sati, od 13 do 14 i od 16 do 17 sati. Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj. Molimo vozače da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku su deminerski radovi na magistralnim putevima Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“) i Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega su do 16 sati na snazi polusatne obustave saobraćaja (uz 15-minutna propuštanja vozila).

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo magistralne puteve Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Promet vozila povremeno je pojačan na graničnim prelazima, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)