Zalihić pozvao CIK da iskoristi Schmidtove izmjene i onemoguće mostarskim brojačima novu izbornu krađu

Nakon zadnjih izbora, iz CIK-a su nas obavijestili da po pitanju izbornih krađa u Mostaru ne mogu uraditi ništa i da su prijave za 13 biračkih mjesta proslijeđene Tužilaštvu HNK koje je obustavilo istragu.
Od ovog Tužilaštva, koje je neprovođenjem istrage za mostarski lopovluk dokazalo da je pod očiglednim političkim uticajem HDZ-a i SDA ne očekujem ništa, međutim jedna od novih odredbi Izbornog zakona, koju je nametnuo visoki predstavnik Schmidt, sada daje ovlaštenja CIK-u da zabrani angažovanje određene osobe za rad na biračkom mjestu, kaže se u izjavi Armana Zalihića, predsjednika Gradskog odbora SDP-a Mostar.


„Pozivam zato CIK da, stupanjem na snagu nametnutih izmjena, uskrati mogućnost brojačima sa mostarskih izbora za koje je, nakon ponovnog prebrojavanja glasova na njihovim biračkim mjestima, utvrđeno da su prekrajali izbornu volju građana Mostara da ponovo sjede za izbornim kutijama. Na žalost, pravda neće biti zadovoljena, jer kradljivci nisu krivično odgovarali, ali bi barem spriječili mogućnost da isti ponovno prekrajaju izbornu volju građana. Ono što je, takođe, dobro u nametnutim izmjenama je jasna definicija zabrane trgovanja biračkim odborima. Biće zanimljivo pratiti ‘junake’, koji za mostarskim kutijama sjede ispred Listi za Doboj, Čapljinskih nezvisnih listi i ostalih subjekata, koji imaju jednog kandidata na listi, a tridesetak članova biračkih odbora“, kaže Arman Zalihić. (NovaSloboda.ba)