Sunčano uz malo oblačno, temperatura do 39 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 14 stepeni, Ivan-sedlo 15, Bugojno 16, Sarajevo 17, Livno, Sanski Most i Široki Brijeg 18, Banja Luka, Bihać, Tuzla, Zenica i Zvornik 19, Gradačac 21, Grude 22, Trebinje 24, Mostar 25 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar u Bosni slab vjetar sjevernog smjera, a u Hercegovini uglavnom umjereno jugo.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 30 do 35, na jugu do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati s odmicanjem dana.

Mada će noć i jutro biti svježiji i ugodniji, u poslijepodnevnim satima će, sa porastom temperatura i pojačanim osjetom sparine, tegobe kod hroničnih bolesnika biti izraženije.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, te se pridržavati uputstava nadležnih službi, vezano za pojavu toplotnog talasa, naročito u dijelu Hercegovine i na sjeveru, gdje će opšta slika biti lošija u odnosu na ostatak zemlje.

—–

BIHAMK

Na većini graničnih prelaza povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila

U toku su radovi na vijaduktu Klopče na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

U toku su deminerski radovi na magistralnim putevima Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“) i Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetima Poloj i Liješće), zbog čega su, od 08 do 16 sati, na snazi polusatna obustavljanja saobraćaja (uz 15. minutna propuštanja vozila).

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja) i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na većini graničnih prelaza povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)