Zukić prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen

Opštinski sud u Sarajevu izrekao je danas u predmetu “Bosna” prvostepenu presudu od tri godine zatvora bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije Amiru Zukiću, dok je Asim Sarajlić oslobođen.

Safet Bibić osuđen je na šest godina, Esad Džananović na tri, a Ramiz Karavdić na dvije godine zatvora, pišu federalni mediji.

Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Sarajlić i Zukić nalaze se na američkoj crnoj listi – Zukić od maja 2020. godine, a Sarajlić od aprila ove godine.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine, a u završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo zatražilo je osuđujuću presudu.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog đela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. godine razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Kukić, tadašnji kadar SDA i sada već bivši predsjednik PDA, takođe, na američkoj crnoj listi.

(Srna)