Ambasada SAD-a odgovorila Čoviću: Nema ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

SARAJEVO,6.DECEMBRA 2010 /SRNA/-Novoizgradjena zgradi Americke ambasade u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nazvala je licemjernim to što lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović i Hrvatski narodni sabor kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera, dok u istom dahu i sami prijete institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom Bosne i Hercegovine.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt dao je strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Najbolje bi bilo da stranke to vrijeme iskoriste za to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenjivanje huškačkih optužbi“, saopšteno je  iz ambasade SAD-a.

U objavi na Twitter nalogu, američka ambasada poručila je da je pozicija SAD-a o pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine poznata i da ostaje nepromjenjiva.

“Odbacujemo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi Bosni i Hercegovini, uključujući stvaranje trećeg entiteta i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima“, navodi se u objavi.