HGSS izvukao dvoje povrijeđenih stranaca iz kanjona Velike Paklenice

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u petak su izvukli dvoje povrijeđenih stranih planinara, nastradalih u odronu kamenja na planinarskoj stazi u kanjonu Velike Paklenice u Republici Hrvatskoj.

Jedan planinar zadobio je vanjski prelom natkoljenice, dok su kod drugog unesrećenog utvrđene posjekotine i ogrebotine. Obojica su prebačena do hitne pomoći, objavio je HGSS, a prenijela Hina..

Akcija spašavanja počela je nešto poslije podneva,  nakon dojave Centra 112 o nesreći s dvoje povrijeđenih u kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema Anića kuku.

Prema mjestu nesreće poletio je helikopter iz Divulja, s petoricom članova HGSS-a koji su na planinarskoj stazi pronašli grupu od šestoro stranih planinara, koji su tražili pomoć nakon odrona kamenja.

Teško povrijeđeni planinar pronađen je u ležećem položaju, u stanju šoka, s vanjskim prelomom lijeve natkoljenice. Nosilima je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje na helikopter, koji ga je odvezao do ljekara hitne pomoći.

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina. Nosilima je prenesen do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predat djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

(Fena)