Uprkos kiši i vjetru održana čuvena “Šlaufijada”: Pobjednik “Bar Stari most”, drugi “Lolek i Bolek”, treći “Pijesak”

Uprkos nevremenu, kiši i jakom vjetru, koje je u subotu u podne zahvatilo područje Mostara, održana je “Šlaufijada”, tradicionalna manifestacija sportsko-zabavnog karaktera, koja se održava uoči mostarskih skokova sa Starog mosta.

Na Šlaufijadi je učestvovalo 11 ekipa, čiji su članovi trku trebali početi i završiti na šlaufu, a najviše se ocjenjivala brzina. Svaka ekipa mogla je birati hoće li plivati ili gurati šlauf, a za upravljanje je bilo dozvoljeno koristiti noge, ruke i papuče.

Pobjednik ovogodišnje “Šlaufijade” je “Bar Stari most”, drugo mjesto osvojila je ekipa “Lolek i Bolek”, a treće “Pijesak”.

Spuštanje šlaufom niz Neretvu započelo je na plaži Bunur, a završilo ispod Starog mosta.

Nevrijeme je nažalost rastjeralo brojnu publiku, koja je željno iščekivala ovu manifestaciju, a koja je prethodnih godina okupljala veliki broj posjetilaca kako iz naše zemlje, tako i iz inozemstva.

Program uoči tradicionalnih skokova se nastavlja danas takmičenjem, u kome će učesnici “Mostari Juniori” pokazati svoje vještine na obnovljenoj skakaonici Duradžik, koja je decenijama za brojne skakače predstavljala posljednju stanicu pred odvažni skok sa Starog mosta.

Glavna manifestacija, 456. tradicionalni skokovi sa Starog mosta počinje u nedelju, s početkom od 16 sati.

Time će poznati istorijski spomenik, koji je uvršten na UNESCO listu Svjetske baštine, postati pozornica najboljim skakačima iz BiH i regije, a ove godine očekuje se njih oko šezdesetak.

Skokovi će se kao i svake godine održat u dvije serije i dvije kategorije, na noge i na glavu, koji je nadaleko poznat kao “mostarska lasta”.

Koće ponijeti titulu najboljeg ocijeniće petoročlani međunarodni žiri, a dodjela nagrada najboljim skakačima predviđena je u 2O,30 sati na platou ispod Starog mosta, gdje će biti upriličen i after party.

U 22 sata, skokom s bakljama sa Starog mosta zvanično će završiti tradicionalni skokovi.

(Fena)