Širom svijeta: Slike sedmice

Medvjeđa usluga

Britanci su prijateljski nastrojeni ljudi, a ovaj policajac je klasičan prijatelj i pomagač.

Na ostrvu su početkom prošle sedmice vladale rekordne temperature od oko 40 stepeni. Ali, za čuvare ispred Bakingemske palate, dužnost je dužnost. Oni stajao tako mirno po bilo kakvom vremenu. Čak i ako temperature nepodnošljivo porastu ispod šubare od medvjeđeg krzna.

Tradicionalna gardijsko pokrivalo za glavu teško je 700 grama i visoko oko 45 centimetara.

Može se samo pretpostaviti da mladić nakon smjene skinuo kapu s glave – i uleti u prvi Pub.

Crveni alarm

Stabla drveća u šumi u blizini El Pont de Vilomara su crno ugljenisana, samo nekoliko ih još ima grane, iglice i malo zelenog.

Tlo nekada guste šume sjeverno od Barcelone takođe je crno, ispresjecano svijetlim šljunčanim stazama. Vatrogasno vozilo vuče duge pramenove prašine za sobom. Ali, uprkos žurbi vatrogasaca, kao i kod većine šumskih požara koji bjesne širom Evrope, plamen je bio brži.

Sasušeno drvo gori vrlo na temperaturama oko 45 stepeni. Ne nazire se kraj. Temperature rastu i dalje.

Majmunska vrućina

Škotsko ljeto je tipično okarakterisano po tome što je vrlo škotsko i ne baš ljetno. Barem je tako bilo prije klimatskih promjena. Sada su, međutim, temperature na sjeveru porasle do te mjere da operateri safari parka Blair Drummond dijele voćne kuglice sladoleda njegovim stanovnicima.

U ovom slučaju, Lemur s crvenom ogrlicom začuđeno gleda. Mora se znati: životinja koja se još nazivaju i crveni lemur, navikla je na vrućinu. Crveni lemuri žive isključivo na poluostrvu Masoala na Madagaskaru i pripadaju grupi primata vlažnog nosa, vulgo: polumajmun.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)