“Mostarsko ljeto”: Koncert klasične muzike

“Mostarsko ljeto” je za prave ljubitelje dobre klasične muzike pripremilo jedan vrlo zanimljiv koncert. Na Ljetnoj sceni Centra za kulturu u petak, s početkom u 20,30 sati, mostarskoj publici će se predstaviti Ivan Perković-klavir i Lelya Bayramoğullari-flauta.

Riječ je o saradnji koja je započela prije nekoliko godina tokom manifestacije Sarajevska zima, a  uspješno se nastavlja i dan danas. Za Laylu i Ivana je ovo prvi koncert pred mostarskom publikom, a na repertoaru su turske minijature.

Ivan Perković je rođen 1995. godine u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi  profesora Nihada Kreče. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, te proglašen najboljim studentom 1. ciklusa studija Muzičke akademije. Kao pijanista, osvojio mnogobrojne nagrade na takmičenjima u Sarajevu, Beogradu, Mariji Bistrici… Iza sebe ima na desetine nastupa u Bosni i Hercegovini, ali i inostranstvu.

Gošća iz Turske  Lelya Bayramoğullari je studij flaute započela  1986. godine na Državnom konzervatorij u Izmiru, a obrazovanje nastavila kasnije u Turskoj i Njemačkoj, gdje je jedno vrijeme predavala flautu u Dortmundu i Duisburgu. Nastupala je na brojnim koncertima u Evropi, a godinama je i prva flauta  Državnog orkestra u Antaliji.

(NovaSloboda.ba)