U Narodnoj biblioteci Mostar promovisan roman „Ja sam“ Damira Uzunovića

U Narodnoj biblioteci Mostar sinoć je, u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, promovisan roman pod nazivom „Ja sam“ autora Damira Uzunovića.

„Roman se sastoji od tri knjige, koje sam pisao 25 godina. Naslovnica predstavlja ulazna vrata stana u koji sam ulazio tridesetak godina u sarajevskom kvartu koji se zove Koreja. Ta vrata su otprilike taj misterij da je nešto iza njih sklonjeno i iza tih vrata može se reći neka vrsta autofikcije i neka vrsta mog i tuđih života, jer svaki život je vrijedan da bude zapisan. To je moja ideja. Ima preko 500 opisanih likova koji su živi, koji su uvedeni u radnju. Prva knjiga je o odrastanju, o bolu, kad kao dječak po prvi put osjećam bol. Druga knjiga je o polu, kad otkrivaš ponos, kad otkrivaš koliko je to jedna ozbiljna i komplikovana stvar. Treća knjiga je knjiga rastanka, gubitaka, knjiga o žalu. Dakle, knjiga o bolu, polu i žalu“, istakao je autor knjige Damir Uzunović, te otkriva zbog čega naslov „Ja sam“.

„Naslov ‘Ja sam’ i jesam ja i nisam ja. Do kraja knjige taj se identitet, to značenje romana ‘Ja sam’, u potpunosti razotkriva i sve više nisam ja. Tako da je to priča o tom transferu ‘Ja sam’. Roman je napisan u tri registra, u tri različita stila. Jako sam dugo tragao za tim valencijama, za tim poveznicama. Želio sam, nakon toliko godina neobjavljivanja, da napravim nešto monumentalno za sebe i za svoj život i taj kratak naslov ‘Ja sam’ učinio mi se  kao velika poveznica svega što sam napisao u toj knjizi“, rekao je Uzunović.

Prof. Dijana Hadžizukić naglašava da je roman izuzetno kvalitetan i vrijedan.

„Knjiga je podijeljena u tri dijela i može se čitati i kao jedan roman, kao cjelina, a isto tako i kao trilogija, jer se ta tri dijela međusobno i stilski i po vremenu koji obuhvataju, zaista, znatno razlikuju. Mislim da je roman izuzetno vrijedan, da spada u red onih romana kakve pišu Bekim Serjanović, Semezdin Mehmedinović, Faruk Šehić i drugi autori, kako ih zovemo danas mlađe generacije. Autobiografska proza sa mnogo elemenata stvarnosnog, realistično veristični način pisanja i po tome je roman aktuelan, uklapa se u sadašnje trendove kada je u pitanju bh proza“, rekla je Hadžizukić.

Direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević ističe da je autobiografsko pisanje poseban vid književnog stvaranja, te da je ovo roman koji potiče na razmišljanje o sebi i onima koji nas okružuju.

Muzičar Adnan Pajević uljepšao je atmosferu promocije, a moderator je bila Anisa Mujić.

(NovaSloboda.ba)