Festivalsko izvođenje “Presude…” u Kolašinu

Mostarski teatar mladih sutra će se predstaviti na 8. Međunarodnom festivalu alternativnog teatra Korifej u Kolašinu, Crna Gora.

eMTeeM će se predstaviti predstavom “Presuda: Tiha likvidacija”, autorskim projektom Seada Đuzlića, koji će u Kolašinu biti izveden po 236. put. Predstava se  igra sutra, nedelja, 7. avgusta na platou ispred Spomen doma sa poćetkom u 20 sati.

Predstava Mostarskog teatra mladih “Presuda: Tiha likvidacija” učestvovala na više značajnih festivala i dobila reprezentativna priznanja za svoj umjetnički rezultat.

Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvođenja na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

(NovaSloboda.ba)