Pijesak i snovi

Nafta je prošlost, budućnost pripada vodoniku.

Barem je to ono što saudijski prestolonasljednik princ Mohammed bin Salman propagira svojom “Saudijskom vizijom 2030”. Planira megagrad pod nazivom Neom, na području veličine 30 hiljada kvadratnih kilometara.

U budućnosti bi devet miliona ljudi moglo da živi i radi u blizini granice sa Jordanom. Na ostrvu Oksagon u Crvenom moru biće izgrađena fabrika sa njemačkim učešćem, koja će proizvoditi 650 tona vodonika dnevno. Stanovnici će biti smješteni u gigantskom objektu “The Line”, koji bi prolazio kroz pustinju kao zid u ogledalu. U njemu ne bi trebalo biti puteva ili automobila.

Planirana je podzemna brza željeznica i zračni taksiji. U planinskom području Trojena, pustinjska država planira kupalište, wellness i skijalište. O tome kako se, u zemlji gotovo bez kiše i prosječne temperature od skoro 30 stepeni, to može postići održivim i ko će snositi stotine milijardi troškova izgradnje, princ za sada šuti.

Ono što se međutim zna, oko 20.000 beduina, koji tu žive vijekovima, moraće da evakuišu svoja naselja sa područja predviđenog za gradnju.

Na slikama:

-Lučki grad “The Line” mogao bi se uzdići do 500 metara visine, okrenut prema Crvenom moru na zapadu.

-Život u zidu. Futuristički stambeni blok “The Line” širok je samo 200 metara, ali se proteže na 170 kilometara u unutrašnjost.

-Ekstremni fudbal. Planovima je predviđen sportski stadion na visini od 300 metara u sredini naselja.

-Walking centri. Stanovnici megagrada bi za samo pet minuta pješke trebali stići do važnijih objekata, apoteka ili supermarketa.

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)