Širom svijeta: Slike dana

Evropa u vatrenom dobu

Dok evropski političari razmišljaju o ponovnom aktiviranju elektrana na fosilna goriva, toplotni talasi i šumski požari dramatično su pokazali efekte klimatskih promjena.

Rekordne temperature od 40 stepeni i više izmjerene su i u Engleskoj u julu – i požari su bjesnili širom zemlje kao rezultat.

Na slici, vatrogasac pokušava ugasiti požar u blizini grada Sheffielda.

U sred igre prirode

Voz prelazi preko jezera Burlkinskoe u jugozapadnom Sibiru – gdje se vadi so, od maja do novembra. Željeznička trasa, potrebna za to, prolazi sredinom jezera još od sovjetskih vremena.

Ovo jezero mijenja boju tokom godine: ljeti voda postaje crvenkasta, a zatim ružičasta. Za to su zaslužni oni koji tu žive – zbog visokog sadržaja soli, drugi organizmi ovde ne mogu preživjeti.

Kako klimatske promjene napreduju, promjene boje se javljaju sve ranije.

Skoro kao jedro na vjetru

Život u Rusiji ide dalje, uprkos ratu u Ukrajini.

Na jezeru Ladoga na sjeverozapadu zemlje, ova rekreativka koristi kišobran kao jedro za dasku za veslanje, u blizini grada Plonets.

Ovo najveće jezero u Evropi je blizu finske granice; u Drugom svjetskom ratu, tu su se vodile borbe tokom bitke za tadašnji Lenjingrad – današnji Sankt Peterburg.

Parada

Poštovani, strogi pogledi počasne garde ne odražavaju na odgovarajući način ono što su mnogi Indijci osjećali kada je indijska predsjednica Draupadi Murmu – dama u bijelom sariju – položila zakletvu: radost, entuzijazam, nada.

Sien je prva domorodačka žena na čelu države i tek druga žena na toj funkciji.

Kritičari se žale da se ona koristi kao smokvin list i da ionako ima uglavnom reprezentativne zadatke.

Pod pretpostavkom da će ih i pokazati.

Opuštajuće

U novom Yin-Yang-Spa centru Reiters Finest Family Hotela u Bad Tatzmannsdorfu, Austrija, možete se otkriti: Yin-Yang-Spa je zaštićena FKK zona i nudi bio saunu, parno kupatilo, finske unutrašnje i vanjske saune, zone za opuštanje i ledeni Wellness u svom najboljem izdanju za sve goste od 15 i više godina.

Poseban naglasak: yin-yang bazen sa panoramskim pogledom.

(news)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)