Agenti FBI pretražili imanje Donalda Trumpa Mar-a-Lago na Floridi

WEST PALM BEACH, FLORIDA - APRIL 03: President Donald Trump's Mar-a-Lago resort is seen on April 03, 2019 in West Palm Beach, Florida. Reports indicate that at over the past weekend a woman from China was arrested and found to be carrying four cellphones and a thumb drive infected with malware after she made her way into the resort during President Trump’s visit.(Photo by Joe Raedle/Getty Images)

FBI je pretražio imanje Donalda Trumpa Mar-a-Lago, u okviru istrage toga da li je uzimao povjerljive dosijee iz Bijele kuće i prebacio ih u svoju rezidenciju na Floridi, saopštili su ljudi bliski toj temi u ponedeljak, u potezu koji predstavlja eskalaciju akivnosti bez presedana agencija za provođenje zakona nad bivšim predsjednikom.

Trump je, objavljujući tu pretragu u dugačkom saopštenju, naveo da su agenti otvorili sef u njegovom domu i opisao je njihov rad kao “nenajavljenu raciju”, koju je uporedio s “tužilačkim neprimjerenim ponašanjem”.

Pretraga je intenzivirala višemjesečnu istragu toga da li s povjerljivi dokumenti završili u više od deset kutija u Mar-a-Lagou u ovoj godini. To se desilo u jeku odvojene istrage napora na poništenju rezultata predsjedničkih izbora u 2020. godini i  pojačava potencijal eventualne zakonske prijetne po Trumpa dok priprema teren za trku za novi predsjednički mandat.

Već poznate linije sukoba, stvorene tokom četvorogodišnjeg predsjedničkog mandata, u sjeni kongresnih i istraga FBI, ponovo su se oblikovale u ponedeljak naveče. Trump i njegovi saveznici pokušali su da opišu istragu kao zloupotrebu američkog sistema krivičnog pravosuđa i napora pod vođstvom Demokrata da ga se spriječi da osvoji drugi predsjednički mandat u 2024. godini, iako je Bidenova Bijela kuća saopštila da nije imala prethodnih saznanja o tome, i aktuelni director FBI, Christopher Wray, imenovan je od Trumpa prije pet godina i služio je kao visoko rangirani zvaničnik u ministarstvu pravde pod republikanskim vodstvom.

“Ovo su mračna vremena  za našu zemlju, moj divni dom, Mar-A-Lago u Palm Beachu na Floridi, trenutno je pod opsadom, racijom i okupiran je od velike grupe agenata FBI. Ništa poput ovoga nikada se ranije nije desilo jednom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država”, piše Trump, prenosi AP.

(Fena)