“Romska bajka” u Jablanici

eMTeeM večeras će u Jablanici, sa početkom u 20,30 sati, odigrati sedmo izvođenje predstave “Romska bajka”. Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Almedina Mukabel, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu. Cilj ove predstave je upoznati, prije svega, mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju. Predstava, istovremeno, razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini je izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

Predstava se igra na platou Muzeja Bitke za ranjenike u okviru Jablaničkog ljeta 2022, a istovremeno je početak realizacije projekta “Teatrom protiv predrasuda”, što ga Mostarski teatar mladih realizuje uz podršku Pro budućnosti.

(NovaSloboda.ba)