Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici MUP-a RS-a lišili slobode dva lica osumnjičena za organizovani kriminal

Lišene su slobode dvije osumnjičene osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više krivičnih djela, a među osumnjičenim je i policijski službenik MUP-a RS, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, izvršili su pretrese na području Banja Luke i lišili slobode Nedeljka Luburu (1975.) i Bojana Roguljića (1981.).

Osobe koje su lišene slobode pod istragom su, te su osumnjičene da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje lica, a službeno lice koristeći svoj službeni položaj pomagalo osumnjičenom nakon izvršenog krivičnog djela,  zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa EUROPOL-om.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH će u narednom periodu zajedno sa policijskim partnerskim institucijama staviti fokus na intezivno procesuiranje koruptivnih djela visoke korupcije, u kojima se vrši zloupotreba policijskih kapaciteta i institucija BiH, za izvršenje krivičnih djela i sticanje nezakonite imovinske koristi.

M. N.

(NovaSloboda.ba)