U Srbiji istraga zbog pogodovanja hrvatskim državljanima da steknu diplome

U Srbiji je u toku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića, koji se terete da su zloupotrebom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome Albancima i državljanima Hrvatske i pribavili višemilionsku korist.

Arsenijević i Čanović uhapšeni su u srijedu po nalogu Posebnog odjela za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Кraljevu, a osumnjičeni su za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja, prenosi Hina.

Oni su, prema izvještajimasrbijanskih medija, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe, protivzakonito posredovali pri upisu 45 državljana Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, čime je im je omogućeno da steknu 44 diplome.

Prema saopštenju MUP-a, P.Č. je osumnjičen da je omogućio upis i školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su, kako se navodi, “studentice ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoj”.

Sumnja se da su izdate 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da za to nisu izmirene finansijske obaveze, što je Univerzitetu u Kragujevcu nanijelo šetetu od oko 2,7 miliona dinara, odnosno oko 22,8 hiljade eura, budžetu Srbije za oko 2,7 hiljade eura, a Fakultetu medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina u ukupnom iznosu od 48,2 hikžljade eura.

Prema pisanju hrvatskih medija, u hrvatskom zdravstvu radi 13 medicinskih sestara s diplomama iz Kragujevca, a njihova će se valjanost utvrditi nakon istrage.

Posredovanjem je omogućeno i da jedan neimenovani državljanin Hrvatske, student Evropskog centra za mir i razvoj, odbrani doktorsku disertaciju i stekne diplomu doktora nauka, a da nije ni bio upisan kao student fakulteta u Кragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

Omogućivši odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su, kako se navodi, oštetili Univerzitet u Кragujevcu u iznosu od najmanje oko 700 eura, budžet Srbije za desetinu te sume, a Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina za strane državljane u ukupnom iznosu od 6.970 eura.

Prema izvještajima srbijanskih medija, Predrag Čanović je saslušan i pušten da se brani sa slobode, dok je advokat drugoosumnjičenog Nebojše Arsenijevića odbio komentarisati slučaj.

(Fena)