Biden naredne sedmice potpisuje novi klimatski zakon

Predstavnički dom američkog Kongresa, predvođen demokratima, odobrio je u petak zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim klimatskim paketom u istoriji SAD-a, donoseći veliku zakonodavnu pobjedu za predsjednika Joea Bidena.

Zakonodavstvo za borbu protiv klimatskih promjena i niže cijene lijekova na recept imaju za cilj smanjiti domaće emisije stakleničkih gasova. Takođe će omogućiti Medicaru da pregovara o nižim cijenama lijekova za starije osobe i osigura da korporacije i bogati plate poreze koje duguju.

Demokrati kažu da će to pomoći u borbi protiv inflacije smanjenjem saveznog deficita, prenosi Reuters.

Predstavnički dom glasao je za usvajanje mjere pod nazivom “Zakon o smanjenju inflacije” koju je uputio Bidenu kako bi potpisao zakon. Senat je odobrio zakon u nedelju nakon maratonske, 27. satne sjednice.

Biden je rekao da će potpisati zakon u sedmici koja slijedi, a zatim će Bijela kuća održati proslavu 6. septembra u čast, kako je rekao, istorijskog zakona.

“Danas je američki narod pobijedio. Posebni interesi su izgubljeni”,rekao je Biden u objavi na Twitteru, prenosi Reuters.

(Fena)