Peti karavan brodova s poljoprivrednim proizvodima napušta ukrajinske luke

Peti karavan brodova s ​​ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio je iz luka Chornomorsk i Pivdenny, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

“Jutros je peti karavan brodova s ​​poljoprivrednim proizvodima napustila ukrajinske luke. Sastoji se od broda Sormovskiy 121, koji je napustio luku Chornomorsk i broda Star Laura, koji je krenuo iz luke Pivdenny. Oni prevoze više više od 63.000 tona poljoprivrednih proizvoda”, navodi se u saopćenju, prenosi Ukrinform.

Ministarstvo je dodalo da je Star Laura postao prvi brod klase Panamax, koji je napustio luku Pivdenny od početka provođenja ugovora o žitu i treći na opštem popisu velikih brodova koji već plove kroz “žitni koridor”.

Pored toga, očekuje se da će još dva broda – Brave Commander i Petrel S, stići u luke Chornomorsk i Pivdenny na utovar u subotu. Oni će nositi više od 40.000 tona ukrajinskog žita.

Od početka avgusta, humanitarnim morskim koridorom iz ukrajinskih luka izvezeno je oko 375.000 tona žita i drugih namirnica, javlja Ukrinform.

(Fena)