Salman Rushdie skinut s respiratora i govori

Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Britansko-američki pisac Aatish Taseer objavio je u tvitu koji je u međuvremenu izbrisan, da je 75. godišnjak “isključen s respiratora i da priča i šali se”, što je zatim potvrdio autorov agent Andrew Wylie, prenosi Reuters.

Wylie je ranije rekao da je Salman na respiratoru i da bi mogao izgubiti oko nakon napada u komeje zadobio i povrede ruke i jetre.

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman “Sotonski stihovi” doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980,ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je napadnut.

Muškarac, optužen da ga je izbo nožem, izjasnio se u subotu da nije kriv za pokušaj ubistva i napad.

Advokat osumnjičenog Hadija Matara (24) izjasnio se tako u njegovo ime tokom saslušanja na sudu u zapadnom New Yorku.

Salman je uboden najmanje jednom u vrat i jednom u abdomen, prema policiji, prije nego što je odveden u bolnicu.

Salman je svoju spisateljsku karijeru započeo početkom 1970.ih, a roman “Djeca ponoći”, o rađanju Indije, 1981. godine osvojio je nagradu Booker.

Autor je godinama živio skrivajući se u Londonu pod programom zaštite britanske vlade nakon fetve.

Iranska vlada povukla je 1998. godine svoju podršku smrtnoj kazni i Salman se postupno vratio u javni život, čak se pojavio i kao on sam u filmu “Dnevnik Bridget Jones” iz 2001. godine.

Index on Censorship, organizacija koja promoviše slobodu izražavanja, upozorila je da je novac prikupljen kako bi se povećala nagrada za Salmanovo ubistvo još 2016. godine , naglašavajući da fetva još uvijek vrijedi.

(Fena)