Širom svijeta: Požari, poplave, lavine

Bezgranična vatra

Nijemcima su ovakve slike bile poznate, posebno iz južne Evrope i Kalifornije. Možda će se morati naviknuti na činjenicu da će šumski požari ,poput onih u Brandenburgu i ovde, u Nacionalnom parku Saksonske Švicarske, biti dio ljeta u budućnosti.

Požari su iz boemske Švajcarske preskočili u Saksoniju. Stotine hitnih službi borile su se sa plamenom na njemačkoj strani i više od hiljadu na češkoj strani. Posebna topografija regiona otežava njihov rad, a stalno nailaze na novi žar.

Samo u nacionalnom parku buktilo je 150 hektara.

Smrtonosna bujica

Slike iz Hazarda, Kentucky, SAD, bude uspomene na nesreću u dolini Ahr, u Njemačkoj, prije godinu dana.

Obilna kiša je za nekoliko sati nabujala u inače mirnom rukavcu rijeke Kentucky, na kojoj se nalazi grad. Poplave su sa sobom nosile automobile i kuće.

Najmanje 35 ljudi je poginulo, izvjestio je Andy Beshear, guverner udaljene regije Appalachia.

Ekstremna vremenska katastrofa druga je koja je pogodila državu za manje od godinu dana. Samo prošlog decembra, serija nasilnih tornada ubila je ovde više od 80 ljudi.

Opasnost od lavina

Kada pogledate fotografiju, pomislite da bukvalno možete osjetiti potres: zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale u Bauku, u planinskoj provinciji na Filipinima, pokrenuo je lavinu kamenja koja se zagromila niz ulicu.

Bijeli Minivan mogao je još skoro prikočiti, ali nije mogao u potpunosti izbjeći kamene gromade.

Vlasnik je lakše povrijeđen.

Zemljotres na sjeveru zemlje bio je najjači posljednjih godina, a potresi su registrovani u stotinama kilometara udaljenom glavnom gradu Manili.

Prema podacima civilne zaštite, najmanje deset osoba je poginulo, a oko 400 je povrijeđeno.

Kao na filmu

Još jedna pukotina zemlje pojavila se na Islandu: Tok lave nakon vulkanske erupcije u blizini glavnog grada Islanda Reykjavika trenutno teče dolinom poluostrva Reykjanes.

Vulkan je eruptirao u blizini planine Fagradalsfjall. Serija zemljotresa i podzemnih pokreta magme su to najavile. Na snimku se vidi kako užarena crvena lava izbija iz duge pukotine. Prema dosadašnjim saznanjima, nije bilo veće opasnosti po ljude i životnu sredinu. Međutim, nejasno je koliko će eruptiranje trajati.

Prethodna erupcija podzemnog vulkanskog sistema poluostrva Rejkjanes trajala je od marta do septembra 2021. godine. Iako je to područje udaljeno samo 30.ak kilometara od Rejkjavika, tada nije bilo opasnosti za ljude i okolna mjesta. Čini se slično i ovaj put. Takođe nije bilo problema u vazdušnom saobraćaju, kao što je bilo prilikom erupcije vulkana Eyjafjallajökulla 2010. godine.

Međutim, mjesto erupcije već privlači vulkanologe, planinare i putnike, što meteorološka agencija ni po koju cijenu ne savjetuje.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)