Dežurni tužilac Tužilaštva BiH naložio provođenje istražnih radnji u okviru procesuiranja krivičnog djela krijumčarenja migranata

Postupajući u okviru dežure, tužilac Tužilaštva BiH zaprimio je informaciju od pripadnika Granične policije BiH, da su na području Zvornika, prilikom redovne kontrole otkrivena dva državljana BiH u pokušaju krijumčarenja 11 migranata afro-azijskog porijekla, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH dao je instrukcije policijskim službenicima da provedu sve potrebne istražne radnje na prikupljanju relevantnih podataka o počinjenom krivičnom djelu,  a protiv osumnjičenih državljana BiH biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje ljudi.

Pronađeni ilegalni migranti, prema prikupljenim dokazima, kao i njihovim izjavama, dolaze sa područja Burundija, Gvineje Bisao, Kameruna i Konga, predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje. 

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjedonosnim agencijama, gotovo svakodnevno preduzima aktivnosti u oblasti procesuiranja krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini.

M. N.

(NovaSloboda.ba)