UABNOR: Tužilaštvo HNK-a treba javnost obavijestiti o počiniocima rušilačkog terorističkog čina na Partizanskom spomen groblju

Juče su se navršila dva mjeseca od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema informacija o rezultatima istrage, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostara.

“Nismo i ne možemo biti zadovoljni saopštenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. Građani imaju pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je nakon posljednjeg rušilačkog pohoda ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, u izjavi datoj medijima, rekao da policija uvijek otkrije počinioce, a da to zapne u daljoj proceduri. Zapravo je lopticu prebacio na nadležno Tužilaštvo.

Ako je to tako, onda insistiramo da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nepovjerenja u gradu, što nikome normalnom ne odgovara izuzev, ako i to nije dio predizborne kampanje koja je uveliko počela.

Ukratko, insistiramo na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage”, navodi se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)