Film “Svjetla Sarajeva” donosi priču o Skenderiji i grupi “Zabranjeno pušenje”

Svjetska premijera filma “Svjetla Sarajeva”, posvećenog sjajnoj prošlosti dvorane Skenderija i kultnom bendu “Zabranjeno pušenje” reditelja Srđana Perkića, sinoć je upriličena u Cineplexx-u u okviru takmičarskog programa Dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.

Scenario za film uradio je lider grupe Davor Sučić alijas Sejo Sexon. Film govori o bendu “Zabranjeno pušenje” i značaju koji dvorana Skenderija ima za sarajevsku kulturnu scenu. Ali, ujedno govori i o samom Seji Sexonu, njegovom odrastanju te nastajanju i opstajanju grupe “Zabranjeno pušenje”.

Producentica Amra Hadžihafizbegović-Deović kazala je za Fenu da je rad na filmu bio uzbudljiv, te da je ovo njen prvi veliki projekat.

Ona je istakla da je “Zabranjeno pušenje” bitan bend za istoriju bh. muzike, istoriju kulture Sarajeva, scenu Sarajeva.

Sejo Sexon još u samom filmu ističe da njima ne treba biografija, jer su je ispričali u svojim pjesmama.

“Bendovi koji ulaze u svoja dvorišta, u svoja djetinjstva napišu biografiju prije nego dođe vrijeme, istresu svoj život pred ljude. Tako da mislim da je naša biografija pogotovu s ovim filmom definitivno napisana i ne znam šta bih još mogao s publikom podjeliti”, smatra Sexon, dodavši da je film tačka na “I” o nekom informisanju javnosti o “najtanjim” tajnama “Zabranjenog pušenja”.

Dodatna specijalna projekcija filma uslijediće večeras u 22.45 sata između Zemaljskog i Historijskog muzeja u Ljetnom kinu Novo Sarajevo, gdje će “Zabranjeno pušenje” napraviti ekskluzivni “unplugged“ koncert pod nazivom “Dok gore Svjetla Sarajeva” sa pet-šest pjesama posvećenih sarajevskim kvartovima odnosno gradu Sarajevu.

Ekipu filma čine producentica Amra Hadžihafizbegović – Deović, izvršna producentica Sabrina Beširević. Tu su i konsultanti Muris Beglerović, Dario Vitez, Tesa Sučić, montažer Tomislav Josipović, dizajner zvuka Toni Lović i narator trailer filma Haris Burina.

(Fena)