Umjereno do pretežno oblačno

Jutros su pljuskovi sa grmljavinom registrovani na području Hercegovine, Krajine i sjevera Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Bugojno, Drvar i Sokolac 14, Ivan-sedlo i Srebrenica 15, Livno 16, Sarajevo, Tuzla i Zenica 17, Grude, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 18, Bihać, Doboj, Trebinje 20, Mostar 21, Bijeljina 22, Banja Luka 23, Gradačac 24 stepena.

U Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabino vrijeme sa prolaznim lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Povećano naoblačenje i padavine, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, iscrpljenosti, promjene raspoloženja.

U Hercegovini će tokom prijepodneva biti ugodnije, a odmicanjem dana očekuje se pogoršanje biometeoroloških prilika.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Zbog saobraćajne nesreće, koja se rano jutros dogodila u mjetu Bistarac (Tuzla-Lukavac), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća uz povoljne vremenske uslove i umjerenu frekvenciju vozila. Tokom dana očekujemo frekventniji saobraćaj, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova, obustaviće se saobraćaj danas u vremenu od 13 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke stijene na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever. Na mjestima izvođenja radova saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Tarčin-Konjic, zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina, u noćnim satima (od 22 do 06 sati), saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana, na ovoj dionici saobraća se dvosmjerno, bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Donji Vakuf-Travnik (Komar) i Bosanski Šamac-Orašje (Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima Izačić, Velika Kladuša i Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)