Iz svijeta životinja: Povećanje broja pojedinih vrsta

Na  Pirinejima ponovo brundaju medvjedi

Na Pirinejima ponovo ima medvjeda, tačnije rečeno mrkih medvjeda.

Sredinom 1990.ih, ova vrsta je bila na rubu izumiranja u francusko-španskim planinama.

Uz pomoć tri primjerka iz Slovenije, prirast bi se dugoročno mogao ponovno povećati.

Prema posljednjem prebrojavanju, danas ih tamo ima tačno 70.

Sve više vučjih čopora u Alpama

Broj vučjih čopora u Alpama ubrzano se povećava, a rast iznosi više od 25 posto godišnje. To potvrđuje izvještaj Udruženja Wolf Švicarska, koje se zalaže za jedan miran suživot između ljudi i domaćih velikih mesoždera. Ukupni životni prostor u Alpama bi u narednih pet godina trebao da bude potpuno pokriven čoporima. Prošle godina, prema procjenama, tamo je boravilo oko 250 čopora, a ove godine njihov broj bi trebao biti više od 300.

Udruženje polazi od toga da je ukupni prostor Alpa dovoljan za oko 800 čopora. Takođe se ističe koliko je važno da površina bude potpuno pokrivena čoporima, kao i konsekventna zaštita domačih životinja od čopora. Prošle sedmice je u kantonu St. Gallen po prvi put jedna jednogodišnja krava bila napadnuta od vukova. Savezi stočara sa druge strane, svake godine traže više dozvola za odstrel.

U Alpama je najčešći slučaj čopora, dvije odrasle životinje i njihovi potomci, u pravilu, oko desetak životinja.

Prvi čopor na francusko-italijanskoj granici, u južnim Alpama formirao se1993. godine. A danas, tamo su čopori posebno jako rašireni. Kako tvrde, na području njemačkih Alpa nema još vijesti o postojanju nekog vučjeg čopora.

Jedu sve što stignu

Istraživači su na grebenu Ningaloo Riff  u zapadnoj Australiji otkrili da kitovi ajkule jedu hranu biljnog porijekla. Odavno je poznato da najveće ribe Krill filtriraju vodu.

U stručnom časopisu “Ekology”, naučnici izvještavaju da su uspjeli otkriti velike količine biljnog materijala prilikom biopsija kitova. Zaključuju da su kitovi svejedi. Sa dužinom od 18 metara, najveći su svejedi na ovoj planeti.

“Naše otkriće sugerira da dovodimo u pitanje sve što mislimo da znamo o ishrani ajkula”, kaže biolog Mark Meekan sa Australskog instituta za nauku o moru.

S druge strane, najveće kopnene životinje, dinosaurusi, bili su biljojedi.

“Možda evolucija na kopnu i u vodi nije bila toliko različita kao što se ranije mislilo#, kaže on.

(news)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)