Iz svijeta: Slike sedmice

Stvar instinkta

Spašena iz ruševina: Dječak nosi svoju plastičnu igračku iz uništene kuće u Gazi. Igračka je jedini ostatak iz njegovog djetinjstva pod posebnim uslovima.

Prošle nedelje, nakon nekoliko dana granatiranja, Egipat je pregovarao o prekidu vatre između Izraela i Islamskog džihada, koji je klasifikovan kao teroristička organizacija.

Humanitarna situacija u primorskom regionu još ranije se dodatno pogoršala. Tokom sukoba, struja je reducirana sa dvanaest sati na četiri sata dnevno. Prijetio je kolaps medicinske zaštite.

Stvar glave

Pitanje koje se odmah nameće: da li ona uopšte dobija vazduh? Da, dobija.  Ali, umjetnica J’ai Mime mora pažljivo pratiti kako diše tokom ovog spektakularnog nastupa u sklopu Edinburškog festivala Fringe, jer je količina kisika u balonu ograničena. Osim toga, unutar ogromnog ružičastog balona ona se ponaša kao da je slijepa.

Publika u McEwan Hallu je zadržala dah, a muzičari pratećeg benda umalo su izgubili ritam od čuđenja. Predstava Australijanca, člana kabare trupe ‘La Clique’, bila je jedan od vrhunaca proslave 75. godišnjice festivala.

Urlanje od sreće

Dok jedni raspravljaju o novoj obavezi nošenja maske, drugi se rado vraćaju u, ili na masu naroda.

Nakon prekida, vezanog za pandemiju posljednjih godina, čini se da se čitavaa zemlja nalazi u nekoj festivalskoj groznici. Bilo na gotičkom susretu “M’era Luna”, manjim događajima sa imenima, poput “Rocken am Brocken” i “Krach am Bach”, ili ovde, na slici,  na velikom okupljanju Heavy-Metal familije u selu Wacken, u pokrajini Schleswig-Hollstein u Njemačkoj.

Inače, sljedeće izdanje ovog spektakla je već rasprodato; 80.000 karata za 2023. godinu planulo je za samo pet sati.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)