Sarajevo i Rab: Ostvarena saradnja između dva filmska festivala

Otvoreno je četvrto izdanje Rab Film Festivala, koji po prvi put ostvaruje saradnju sa Sarajevo Film Festivalom, uz podršku regionalnog ureda Fondacije Friedrich Ebert za Jugoistočnu Evropu.

Rab Film Festival održaće se od 18. do 24. avgusta i ugostiće brojne filmske i muzičke zvijezde, pod sloganom “Pogledaj istini u oko”. Ideja festivala je, nakon dvije godine pandemije COVID virusa, ostvariti kontakt s publikom kroz što kvalitetniji filmski, muzički i dodatni program. Želja za ponovnim druženjem nakon dvije godine izolacije, dala je kreativniji duh ovogodišnjem programu.

Dio upravo takvog, raznovrsnog i kreativnog programa jeste i saradnja sa Sarajevo Film Festivalom i Fondacijom Friedrich Ebert, koje iz Sarajeva, gdje je 28. izdanje Sarajevo Film Festivala upravo zatvoreno, na Rab sele izuzetno važne razgovore o suočavanju s prošlošću.

U okviru saradnje, biće realizovana studijska posjeta Golom otoku, prikazivanje filma “Goli” autorice Tihe K. Gudac, te panel diskusija na temu “Uloga umjetnosti u suočavanju s prošlošću”.

(NovaSloboda.ba)