Dodik tražio da BiH promijeni stav o Ukrajini i ne učestvuje na Krimskoj platformi, Džaferović i Komšić odbili

Predsjedništvo BiH je na jučerašnjoj 156. vanrednoj sjednici razmatralo poziv Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine upućen predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću za učešće na online Samitu šefova država i vlada međunarodne Krimske platforme, koji će se održati 23. avgusta 2022. godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U raspravi vezanoj za tačku dnevnog reda, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je dao prijedlog Zaključka.

U prijedlogu Zaključka srpskog člana Predsjedništva BiH  se, između ostalog, navodi „da se ne prihvata poziv Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine koje je upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH za učešće na Samitu. Da se Bosna i Hercegovina treba suzdržati od učešća na ovom samitu kao i od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogli pogoršati ionako ispolitizovano pitanje odnosa Rusije i Ukrajine na međunarodnom nivou. Svako učešće ili istup prema bilo kojoj strani bio bi znak pristrasnosti prema jednoj od strana što ne doprinosi smirivanju situacije, nego naprotiv doprinosi do njene dalje eskalacije, koja ugrožava međunarodni mir i sigurnost”.

Ovaj prijedlog Zaključka je dat na glasanje. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasali su protiv, dok je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glasao za Zaključak.

(NovaSloboda.ba)