Lejla Njemčević zauzela prvo mjesto na svjetskoj UCI ranking listi

Lejla Njemčević je nakon posljednjeg upisa bodova zauzela prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking listi i ispasala istoriju bh. biciklizma. Bosanskohercegovačka takmičarka će prvi put u karijeri provesti prvu sedmicu na vrhu UCI liste sa 1.508 bodova, drugo mjesto zauzima Stefanie Dohrn iz Njemačke sa 1.402 boda, dok se na trećem mjestu sa 1.401 bodom nalazi Katazina Sosna iz Litvanije.

Njemčević je tokom čitave sezone bilježila sjajne rezultate, tako da trenutno zauzima i prvo mjesto u maraton seriji svjetskih kupova koja ima format svjetske lige. Glavni je favorit za osvajanje generalnog poretka nakon što je nastupila na četiri trke svjetskog kupa i upisala dvije pobjede, te po jedno drugo i treće mjesto. Do kraja sezone u kalendaru su ostale još dvije trke svjetskog kupa koje će se održati u Francuskoj.

Lejla Njemčević je svoje prve UCI bodove osvojila 2013. godine a plasman u najboljih 100 na svijetu ostvarila je dvije godine kasnije. Plasman u prvih 70 biciklistkinja svijeta upisala je 2019. godine, a naredne godine je osvajanjem 8. mjesta na Svjetskom maraton prvenstvu u Turskoj potvrdila da spada u sami vrh svjetskog biciklizma. Posljednje dvije sezone naša takmičarka je završila kao osma biciklistkinja svijeta.

Naredno takmičenje za najbolju bh. biciklistkinju je Svjetsko prvenstvo, koje se sredinom septembra održava u Danskoj.

(Fena)