Podignuta optužnica protiv 47. godišnjaka koji je u Pločama ubio dijete i svog brata

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv hrvatskoga državljanina (1975.) zbog ubistva djeteta i svog brata u martu u Pločama, te je zatražilo produženje istražnoga zatvora, izvijestilo je ŽDO u Dubrovniku.

Tereti ga se za počinjenje krivičnog djela teškog ubistva, krivičnog djela ubistva i krivičnog djela posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

“Okrivljenog 47. godišnjaka se optužnicom tereti da je 25. marta oko 7,40 sati u Pločama, u namjeri da liši života dijete (2005.) kao osvetu zbog narušenih međuljudskih odnosa s njegovim roditeljima, iz automatske puške ispalio više hitaca u njegovom smjeru, nanijevši mu više prostrijelnih povreda,a uslijed kojih je dijete odmah preminulo. Okrivljenika se tereti da je istoga dana oko 7,55 sati u Pločama, u namjeri da liši života svog brata, iz iste automatske puške ispalio više hitaca u njegovom smjeru nanijevši mu više prostrijelnih ozljeda usljed kojih je i on odmah preminuo”, stoji u saopštnju ŽDT u Dubrovniku.

Okrivljenog 47. godišnjaka se tereti da je pri počinjenju ovih krivičnih djela koristio automatsku pušku s većim brojem municije, te da je u porodičnoj kući u Pločama i u vozilu držao više desetina komada municije, čije posjedovanje je građanima zabranjeno sukladno odredbama Zakona o nabavci i posjedovanju oružja građana.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika produi istražni zatvor, prenosi Hina.

(Fena)