Odbojkašice BiH večeras u Sarajevu dočekuju Grčku na startu kvalifikacija za EP

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom protiv Grčke  večeras počinje ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Izabranice selektora Stevana Ljubičića će u ovom ciklusu pored Grčke odmjeriti snage još sa reprezentacijama Švicarske i Norveške.

Selektor Ljubičić, u izjavi za Fenu, kazao je da je nakon 20.dnevnih priprema najbitinije da su djevojke zdrave.

“Koliko su spremne, vidjećemo večeras, nadam se najboljem. Sa velikom dozom optimizma očekujemo prvu utakmicu”, kazao je Ljubičić.

Smatra da je grupe ujednačena i da će se do posljednje utakmice voditi neizvjesna borba za dva mjesta koje vode nastupu na EP.

“Očekujem da će se tri ekipe boriti za ta dva mjesta – Grčka, Švicarska i mi. Mi smo dobili materijal, pregledali smo utakmice između Grčke i Švicarske. Grkinje su pobijedile sa 3:0, ali isto tako susret se mogao završiti i pobjedom Švicarske. Grupa je po mjeri, protivnici nisu za potcijeniti, ali ni za pretjeran respekt. Vjerovatno će momenat, dan, ispiracija i podrška publike biti od presudnog značaja”, kazao je Ljubičić za Fenu.

U ovom ciklusu, odbojkašice BiH će igrati četiri utakmice pred domaćom publikom. Domaćin bh. reprezentaciji ovoga puta biće Sarajevo i dvorana “Goran Čengić” na Grbavici. Iz Odbojkaškog saveza BiH pozivaju navijače da podrže odbojkašice i budu “sedmi igrač u terenu”, a ulaz na sve utakmice je besplatan.

Utakmica sa Grkinjama na rasporedu je  večeras u 20 sati.

Tri dana kasnije, u istoj dvorani na teren s bh. odbojkašicama izlaze reprezentativke Švicarske. Nakon toga, slijede dvije gostujuće utakmice ovim reprezentacijama, a na kraju ovog ciklusa igraju se dvije domaće utakmice protiv reprezentacije Norveške, 9. i 10. septembra.

Raspored utakmica ženske seniorske reprezentacije u kvalifikacijama za EP 2023:

24. avgusta:

Sarajevo: BiH – Grčka (20.00)

27. avgusta:

Sarajevo: BiH – Švicarska (20.00)

3. septembra:

Schonenwerd: Švicarska – BiH (18.30)

7. septembra:

Thessaloniki: Grčka – BiH (20.30)

9. septembra:

Sarajevo: Norvaška – BiH (20.00)

10. septembra:

Sarajevo: BiH – Norveška (20.00)

(Fena)