U Bosni oblačno s kišom, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni oblačno vrijeme. Slaba kiša pada u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U Hercegovini je većinom pretežno sunčano, više oblačnosti ima na sjeveru i jugoistoku.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan-sedlo 13, Livno i Sarajevo 16, Bugojno i Drvar 17, Bihać, Gradačac, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 18, Banja Luka, Bijeljina i Doboj 19, Trebinje 21, Mostar 24 stepena.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme uglavnom sa slabom kišom ili prolazno jačim lokalnim pljuskom. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi su mogući na istoku i jugoistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 25, na jugu zemlje do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Promjenljive vremenske prilike pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje, a kod hroničnih bolesnika i meteoropata povremeno će dovoditi do nešto jačih tegoba tokom dana.

Opšta slika će biti lošija u Bosni, uglavnom zbog izraženije nestabilnosti.

Tegobe od kojih, inače, pate kronični bolesnici mogu biti pojačane, sa tendencijom smanjivanja prema kraju dana.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

Zbog oborenog stabla, usporeno (jednom trakom-naizmjenično) se saobraća na putnom pravcu Derventa-Bosanski Brod (u mjestu Lužani).

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je u Hercegovini pretežno suho. Na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putevima. Motocikliste, bicikliste, korisnike romobila i pješake također molimo da poštuju sve saobraćajne propise.

Danas će se u vremenu od 13 do 14 sati, zbog izvođenja neophodnih radova, obustaviti saobraćaja na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko). Za vrijeme obustava alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke stijene na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever. Na mjestima izvođenja radova, saobraća se preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Tarčin-Konjic, zbog radova na izgradnji kružnog toka u blizini mjesta Bradina, u noćnim satima (od 22 do 06 sati), saobraća se naizmjenično jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Tokom dana, na ovoj dionici saobraća se dvosmjerno, bez zastoja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja pri prelasku granice., saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)